Utan kyltransporter inga matleveranser

Det är mycket som kan skötas digitalt i det moderna samhället. Man kan dock inte frakta livsmedel genom nätet. Oavsett om man handlar sin mat i en lokal affär eller om man beställer den över internet, är man beroende av fungerande kyltransporter.
När fiskaren kommer i land med sin fångst, måste den så fort det bara går packas och distribueras vidare.

Utan snabba kyltransporter skulle fångsten inte kunna fraktas många mil innan den börjar förlora sin kvalité. Ju längre fraktsträcka, desto viktigare är det med bra fraktförhållanden. Den temperatur som kyltransporten håller måste kunna anpassas efter vad det är som fraktas. Vissa frukter och grönsaker tål till exempel inte alltför låga temperaturer, utan när de blir för varma riskerar de att bli dåliga. Snabba kyltransporter garanterar däremot färskheten på varorna.

Avgörande med kylda transporter

Utan kyltransporter skulle folk som bor långt ifrån fiskevatten inte kunna äta särskilt mycket fisk eller skaldjur. Människor i storstäder som bor långt ifrån odlingsbara ytor, skulle ha svårt att få tag i färska grönsaker. Tänk på alla matvaror som finns i kyl- och frysdiskarna i en vanlig livsmedelsbutik. Utan väl fungerande kyltransporter skulle det mesta av allt det som finns att erbjuda där, inte kunna säljas som det görs idag. För alla som inte odlar eller jagar all sin mat själva är effektiva kyltransporter en nödvändighet.

Snabba kyltransporter kan vara nödvändigt även inom sjukvården, och rentav livsviktigt. Om ett organ för transplantation finns tillgängligt i Kiruna och patienten som behöver organet ligger på ett operationsbord i Lund, är det förstås av avgörande betydelse att leverans kan göras snabbt och under rätt temperaturförhållanden.